VOORZORGSMAATREGELEN

Er zijn geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig voor een acupunctuurbehandeling maar nazorg is wel belangrijk. De behandeling verandert namelijk de energietoestand van het lichaam. Dit houdt in dat het invloed heeft op het zenuwstelsel, bloedvaten, lymfvaten en spieren. Daarom is het aan te bevelen zwaar lichamelijk werk of overmatige opwinding of spanning gedurende een dag (maar liever nog 3 dagen) na de behandeling te vermijden. Dit is vooral belangrijk na de eerste behandeling.

Begrippen
Om de Oosterse geneeskunde te kunnen begrijpen, is een aantal begrippen erg belangrijk.
De belangrijkste hiervan zijn: Tao, Qi, Yin en Yang en de 5 elementen.
Tao
Tao is eigenlijk niet te beschrijven. Het is alles, is niet in woorden te vangen. Uit Tao ontstaat 1 en de 1000 dingen. Alles is Tao, Tao is alles.

Qi
Qi wordt ook wel energie genoemd. Qi is niet tastbaar, meetbaar of zichtbaar. Het is wel essentieel en de materiële wereld wordt erdoor gevormd. Qi is de onzichtbare kracht die alleen kenbaar is door zijn effecten, Qi is indirect herkenbaar door wat het voedt, voortbrengt en beschermt. Materie is Qi die een vorm aanneemt. Bergen die ontstaan, bossen die groeien, rivieren die stromen zijn manifestaties van Qi. In de mens zijn alle functies van het lichaam en van de geest manifestaties van Qi. Qi brengt beweging en warmte voort.
Net als frisse lucht beweegt gezonde Qi zich vrij, net als bedompte lucht is stagnerende Qi zwaar drukkend, benauwend en verstoppend. Dit kan klachten geven, zoals pijn.
Net als lucht heeft Qi zijn eigen beweging en zet het andere dingen in beweging.
Net zoals de wind bomen, gras en water beweegt, zo beweegt Qi de borst en geeft ademhaling. De mensen ademen geen Qi maar de Qi is de drijvende kracht achter de ademhaling. Qi is levenskracht. Met behulp van acupunctuur is de Qi te beïnvloeden.

Yin-Yang
Yin en Yang zijn termen voor een dynamische wisselwerking die aan alle aspecten van het universum ten grondslag liggen.
Als we kijken naar de omgeving waarin we leven dan zien we dat de natuur zich lijkt te groeperen in paren die onderling afhankelijk maar tegelijk elkaars tegenpolen zijn. Kijk bijvoorbeeld naar dag en nacht. Als we de dag niet kennen, kunnen we ook niet weten wat nacht is. Donker bestaat niet zonder licht, vol bestaat niet zonder leeg, allemaal begrippen die alleen kunnen bestaan door de ander.
Als je goed om je heen kijkt, zie je ook dat er een continue verandering plaatsvindt. Yang gaat over in Yin en Yin gaat weer over in Yang. Lente, zomer, herfst, winter, ochtend, middag, avond, nacht. Deze wisselwerking van Yin en Yang stelt het leven in staat om zich te ontwikkelen.

De behandeling
Tijdens het kennismakingsgesprek inventariseer ik wat de klachten zijn. Daarna check ik via de pols hoe het gesteld is met de energiehuishouding, de hoeveelheid energie en de functie daarvan. Na dit gesprek en de polsdiagnose bespreken we de conclusie. Op basis hiervan, stel ik een behandelplan voor en als we het daarover eens zijn, kunnen we gelijk starten met de behandeling.
De puntkeuze van de naalden komt tot stand aan de hand van de polsdiagnose. De naaldjes worden gezet als je op de behandelbank ligt. Het zijn hele dunne naaldjes (0.2 millimeter) en worden geprikt in acupunctuur punten. Het prikken van een punt is soms gevoelig, Dit komt omdat het naaldje door de huid heen moet. In de huid zitten pijnsensoren die de prikkel doorgeven aan de hersenen. Waardoor je de prik kan ervaren. Dit is alleen tijdens het aanprikken. Wanneer het naaldje geplaatst is, kan er een lichte sensatie van tintelingen zijn. De naalden hebben ongeveer 20 minuten nodig om het doel te bereiken waarvoor ze geprikt zijn.
Er worden slechts enkele punten aangeprikt. Dit is één van de verschillen tussen klassieke en moderne acupunctuur. In principe kan ik alle klachten, zowel fysiek als niet-fysiek, behandelen.
Het lichaam heeft even de tijd nodig om een nieuwe balans te zoeken. Daarom volgen de behandelingen niet kort op elkaar. In het begin kunnen we er voor kiezen elkaar wat sneller te zien, om de 2 weken. Zodra het kan, wordt de tussenliggende tijd 4 weken.