FAQ

Meest gestelde vragen
Hoe weet ik of ik bij een betrouwbare acupuncturist ben?
Het is belangrijk om naar een acupuncturist te gaan die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Er bestaan verschillende beroepsverenigingen. Zelf ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Acupuncturisten (NVA).

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig.
Acupunctuur wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering vandaar dat je geen verwijzing nodig hebt.

Is acupunctuur pijnlijk?
Je voelt altijd een klein prikje omdat we door de huid heen gaan. Zodra we door de huid heen zijn, voel je het niet meer. In de huid zitten pijnsensoren die het prikje doorgeven aan de hersenen zodat je deze waar kunt nemen. Soms kun je een soort elektrisch schokje voelen. Dit is de energie die gemanipuleerd wordt.

Wordt er wel hygiënisch gewerkt?
Jazeker. In mijn praktijk gebruik ik steriel verpakte naaldjes. Ik pak ze pas op het moment van prikken uit en direct na de behandeling gooi ik ze weg in een naaldencontainer. De naaldjes worden dus maar één keer gebruikt.

Zijn er bijwerkingen?
Mijn ervaring is dat je tijdens of na de behandeling kunt gaan gapen of dat je je wat lui of sloom kunt gaan voelen. Dit is echter juist de bedoeling en betekent dat de acupunctuurbehandeling een ontspannend effect heeft en zijn werk heeft gedaan. Verder heeft acupunctuur nauwelijks bijwerkingen.

Moet je geloven in acupunctuur voordat het werkt?
Nee. Er zijn natuurlijk nooit garanties dat een behandeling, regulier of niet-regulier altijd werkt. Mogelijk heeft acupunctuur meer effect als je erin gelooft. Acupunctuur werkt echter ook bij baby’s, kinderen of dieren. Acupunctuur is overigens in 1979 door de World Health Organisation (WHO) erkend als officiële geneeswijze en wordt inmiddels bij een derde van de wereldbevolking toegepast.

Hoeveel acupunctuur behandelingen heb ik nodig?
Dit is afhankelijk van de aard en de ernst van je gezondheidsprobleem. Chronische klachten moeten meestal langer behandeld worden dan een acute klacht. Ik vind zelf dat er na ongeveer 5 behandelingen wel een duidelijke vooruitgang te zien moet zijn.
Ik gebruik momenteel medicijnen, kan ik dan wel behandeld worden?
Ja, dat is geen probleem. Het is wel raadzaam om door te geven welke medicatie je gebruikt. In sommige gevallen beïnvloedt het medicijngebruik namelijk de diagnose.

Worden de behandelingen vergoed?
Aangezien ik aangesloten ben bij de NVA vergoeden de meeste verzekeraars, afhankelijk van je pakket geheel of gedeeltelijk, de behandelingen vanuit de aanvullende verzekering. Kijk voor de zekerheid even in je polis om zeker te zijn van vergoeding, of neem contact op met je zorgverzekeraar. Doordat de zorg vergoedt wordt uit de aanvullende verzekering valt het niet onder het eigen risico.

Privacy
Uiteraard neem ik uw privacy serieus. Daarom heb ik in samenspraak met de beroeps vereniging een privacy verklaring opgesteld die u hier kunt downloaden: AVG verklaring
Hierin staan de regels waar ik me aan houdt.