Praktijk voor klassieke acupunctuur te Zutphen, Angelique Doeve
  Home  
     
   Wat is acupunctuur  
 
   
  Begrippen
   
  Voorbeelden
   
  Klassieke acupunctuur
   
 
  Hoe is de behandeling  
     
  Kosten en vergoedingen  
     
  Wie ben ik  
     
  Contact  
     
  Links  
Wat is acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Oosterse geneeskunde en stamt uit China.
Andere onderdelen van de Oosterse geneeskunde zijn het gebruik van kruiden en voeding, massage en oefeningen als Tai Chi.
De geschiedenis van de acupunctuur gaat terug tot zeker 4000 jaar geleden.
Het is een empirische wetenschap, vanuit de praktijk ontstaan. Er is eeuwen lang zeer goed gekeken naar alles wat er om ons heen gebeurt; de veranderingen in seizoenen, dag en nacht, groei en bloei van bloemen en alles in de natuur. Dit is teruggebracht naar de processen in de mens. De mens wordt gezien als afspiegeling van alles om ons heen. De mens als microkosmos, als afspiegeling van de macrokosmos.
Veel van deze eeuwenoude kennis is beschreven in klassieke teksten als de Nei Ching Su Wen en de Nei Ching Ling Shu.
Oosterse geneeskunde
De Oosterse geneeskunde gaat uit van een energetisch wereldbeeld. Men kijkt naar veranderingen in de energiehuishouding van de persoon.
Dit in tegenstelling van de Westerse geneeskunde die uitgaat van een materieel wereldbeeld, kijkend naar de stof, de deeltjes, en naar het lichaam met behulp van bijv. röntgenfoto’s.
Ziekte in het Oosten wordt gezien als een verstoring in de energie huishouding en de therapie is gericht op het harmoniseren en balanceren van de energie.
In het Westen is ziekte is een afwijking van de norm en de therapie is gericht op het herstel van de norm met behulp van bijvoorbeeld operatie of medicatie.
Yin en Yang horen in balans te zijn. Is dit niet het geval dan kan ziekte ontstaan. Ziekte is een teken van disbalans.
 
 
Gezondheid is het vermogen van een organisme om op gepaste wijze te reageren op een uiteenlopende variatie van uitdagingen. Bij ziekte geeft dit aanpassen problemen en uiteindelijk kan dit leiden tot een verstoring van het totale evenwicht. Elke uitdaging die het lichaam niet aankan, is een bron van ziekte, ongeacht of het een schadelijke stof is of een slecht gevoel.
Ziekte is een uiting van een onstabiel proces.
Gebrek aan zonlicht, uitputting van de bodem, overwoekering door onkruid beperkt de gezondheid van een tuin. Op dezelfde manier wordt het menselijk lichaam verzwakt door een tekort of te veel aan Qi, gebrekkige voeding of slechte doorstroming van de energie.
Belangrijk voor de behandeling is het terug brengen van de balans zodat het lichaam de processen vervolgens zelf weer kan oppakken
Als de balans in de energie niet goed is kunnen we dit beïnvloeden met behulp van acupunctuur.
Acupunctuur maakt gebruik van het meridiaansysteem.
Een meridiaan is een soort onzichtbaar kanaal waardoor Qi stroomt. De Qi komt via deze kanalen overal in het lichaam.