Praktijk voor klassieke acupunctuur te Zutphen, Angelique Doeve
  Home  
     
   Wat is acupunctuur  
 
   
   Begrippen
   
  Voorbeelden
   
  Klassieke acupunctuur
   
 
  Hoe is de behandeling  
     
  Kosten en vergoedingen  
     
  Wie ben ik  
     
  Contact  
     
  Links  
Om de Chinese geneeskunde enigszins te kunnen begrijpen is een aantal begrippen erg belangrijk.
De belangrijkste hiervan zijn: Tao, Qi, Yin en Yang en de vijf elementen.

Tao
Tao is eigenlijk niet te beschrijven. Het is alles, is niet in woorden te vangen. Uit Tao ontstaat 1 en de 1000 dingen. Alles is Tao, Tao is alles.

Qi
Qi wordt ook wel energie genoemd. Qi is niet tastbaar, meetbaar of zichtbaar. Het is wel essentieel en de materiele wereld wordt erdoor gevormd. Qi is de onzichtbare kracht die alleen kenbaar is door zijn effecten, Qi is indirect herkenbaar door wat het voedt, voort brengt en beschermt. Materie is Qi die een vorm aanneemt. Bergen die ontstaan, bossen die groeien, rivieren die stromen zijn manifestaties van Qi. In de mens zijn alle functies van het lichaam en van de geest manifestaties van Qi. Qi brengt beweging en warmte voort.
Net als frisse lucht beweegt gezonde Qi zich vrij, net als bedompte lucht is stagnerende Qi zwaar drukkend, benauwend en verstoppend. Dit kan klachten geven, zoals pijn.
Net als lucht heeft Qi zijn eigen beweging en zet het andere dingen in beweging.
Net zoals de wind bomen, gras en water beweegt zo beweegt Qi de borst en geeft ademhaling. De mensen ademen geen Qi maar de Qi is de drijvende kracht achter de ademhaling.
Qi is levenskracht.
Met behulp van acupunctuur is de Qi te beïnvloeden.

 
'Tao Yuanming' by Chen Hongshou
 
Yin-Yang
Yin en Yang zijn termen voor een dynamische wisselwerking die aan alle aspecten van het universum ten grondslag ligt.
Als we kijken naar de omgeving waarin we leven dan zien we dat de natuur zich lijkt te groeperen in paren die onderling afhankelijk maar tegelijk elkaars tegen polen zijn. Kijk bijvoorbeeld naar dag en nacht. Als we de dag niet kennen kunnen we ook niet weten wat nacht is. Donker bestaat niet zonder licht, vol bestaat niet zonder leeg, allemaal begrippen die alleen kunnen bestaan door de ander.
Als je goed om je heen kijkt zie je ook dat er een continue verandering plaatsvindt. Yang gaat over in Yin en Yin gaat weer over in Yang. Lente, zomer, herfst, winter, ochtend, middag, avond, nacht. Deze wisselwerking van Yin en Yang stelt het leven in staat om zich te ontwikkelen.